maanantai 27. syyskuuta 2010

BigBrother ja Chilen kaivostyöläiset yhteistoimintaan!

Chilessä on kaivosmiehet jumissa kalliossa todennäköisesti kuukausikaupalla. Uutisissa tapahtuma esitetään pitkälti todellisena tragediana, jota värittävät ajoittaiset positiivisen inhimmilliset piirteet: "antakaa meille viinaa" ja kaahailu kaivosautoilla.

Chilen kaivosmiesten jumiutumisella ja BB:llä on kuitenkin selvästi yhteisiä piirteitä ja toisaalta valtavia ristiriitoja. Molemmissa joukko on suljettuna pieneen tilaan pitkäksi aikaa. Tilanteesta täytyy vain selvitä. Mielenkiintoiseksi vertailun tekee se, että chileläiset köyhät kaivosmiehet ovat pakosta ja henkensä kaupalla jumissa mutta BB:ssä osallistujat ovat vapaaehtoisia. Pinnallisesti molemmissa paikoissa voi olla samoja ongelmia tulla toimeen ihmisten ja tilanteen kanssa, mutta pohjimmiltaan kaivosmiesten kohdalla kyse on todellisesta hengissä selviämisestä pakon edessä. Tragi-koomista suorastaan. Herättäisi varmasti mielenkiintoista keskustelua.

Ja millainen on kaivosmiesten tilanne chilessä? Miltä heidän tulevaisuutensa näyttää? Ei välttämättä kovin valoisalta, tosin kansallissankarin leimaa on ainakin mediassa viljelty. Mutta mielestäni kannattaisi selvittää, millaista yhteistoimintaa asian tiimoilta voisi järjestää? Esimerkiksi:

* Yhteyden muodostaminen BB:n ja Chilen kaivosmiesten välille loisi kaivosmiehille ja BB-asukeille lisää merkityksellisiä ja vertailevia kokemuksia. Tämä toisi sisältöä suljetussa tilassa elämiseen.

* Kaivosmiesten osallistumisesta toimintaan voitaisiin antaa sopivia palkkioita. Rahalliset palkkiot auttaisivat kaivosmiehiä ja heidän perheitä ja motivoisivat jaksamaan päivittäistä elämää paremmin. Päivittäisille tekemisille tulisi merkitys, joka auttaisi jaksamaan vankeudessa maan alla ja kiinnittäisi muutenkin huomiota kaivosmiesten oloihin.

* Yleisölle olisi mielenkiintoista nähdä ja vertailla kahta erilaista selviämistä suljetussa tilassa. Yleisö voisi osallistua niiden palkintojen kustantamiseen, joita kaivosmiesten suorittamista kannustavista tehtävistä maksettaisiin (esim. kommunikointi BB-läisten kanssa). Voitaisiin myös tarjota mahdollisuus avustaa kaivostyöläisiä tai Chilen kaivosonnettomuuksien uhreja ja uhrien perheitä vaikkapa jonkin sopivan järjestön kautta.

* BB-läiset pitäisi panna opiskelemaan espanjaa, jotta mahdollinen kommunikointi olisi mahdollista. sitten kun mahdollisesti ehkä jonkinlainen yhteys kaivosmiehiin, heidän edustajiin tai työkavereihin saadaan. Jos yhteyksiä saadaan, kaivosmiesten ja BB-läisten välille voisi keksiä kaikenlaisia huikeita aktiviteettaja, jotka voisi suunnitella niin, että ne tukevat kaivosmiesten selviämistä!

* Yhteydenpitoon on monia mahdollisia keinoja. Jos videokuvaa ei saada, kyllähän kirjeisssä/fakseissa ja äänitteissäkin riittäisi BB-läisillä purtavaa. Tekniset rajoitukset eivät siis ole kovinkaan rajoittavia.

Mitäs olette mieltä? Minusta tämä nostaisi BB:n mielekkyyden aivan uudelle tasolle ;]

PS. Onko jollakin yhteyksiä chileläisiin kaivosmiehiin?

Sama teksti SubTV:n BigBrother -keskusteluforumilla: http://subject.sub.fi/forum/bb-2010-yleinen/chilen-kaivostyolaiset-bb-huikeaa-yhteistoimintaa-1/?entryid=1737474

Digg Technorati Delicious StumbleUpon Reddit BlinkList Furl Mixx Facebook Google Bookmark Yahoo
ma.gnolia squidoo newsvine live netscape tailrank mister-wong blogmarks slashdot spurl

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti